23 juni, 2013

Rödvinsås.

I torsdagskväll hade vi makens ena gymkollega tillika min kiropraktor på middag tillsammans med sin familj. Det blev Oxfile med råstekt färskpotatis och rödvinsås till mat. Väldigt trevligt och barnen höll full låda och badade flera gånger i badtunnan under kvällen.
Jag provade för första gången Leila´s rödvinsås men hade i ca 20 gram 70% mörk choklad i slutet innan serveringen..bara sååå gott. Såsen blir lite tjockare och liknar mer chokladsås än rödvinsås, men det gillar jag.
Har ni aldrig provat så gör det för det är fantastiskt gott :)



2 msk olivolja
8 st schalottenlökar 8 klyftor vitlök 1 st ancho- eller chipotle-chili 3 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad) 5 dl rödvin 8 dl vatten 4 msk socker 4 msk kalvfond 1 msk balsamvinäger 2 tsk majsstärkelse           


1 dl kallt vatten 
 
Gör så här

1. Rödvinssås
Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen
            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar